Gode Arbeidshunder – Schæferen

Gjeterhunder er de arbeidshundene i verden som man i dag kan bruke til de mest kompliserte oppgavene. Man finner dem igjen i mange forskjellige yrkesroller. Man ser dem kanskje oftest hos politiet i det daglige, men de er også i bruk av det militære, så vel som i sivile redningstjenester.

Tyske og Belgiske Schæferhunder

En av de vanligste gjeterhundene som man ser i disse jobbene er den tyske eller belgiske schæferhunden. Denne rangerer som en av de beste hunderasene for jobben, og blir odlet for dette formålet i hele verden.

Mange fagfolk liker å gjøre forskjell på de to hunderasene, men de er egentlig meget like, om ikke den samme rasen, med ulike fenotypiske trekk. De kommer fra det samme området, der hvor Belgia, Frankrike og Tyskland grenser til hverandre. Den belgiske typen av hunderasen skiller seg mest markant ut med at den har lengre og tykkere pels enn den tyske typen, som har rettere og kortere pels. Fargene er som regel de samme, eller ganske lik.dog-851795_960_720

Det som gjør Schæferhunden så attraktiv for arbeidet som den i dag utfører er flere egenskaper. Hunden er uhyre intelligent, og kan lystre meget komplekse ordre. Godt trente hunder kan til og med per ordre bli overdratt til en fremmed hundefører, og fortsatt være lydige til alle trente oppgaver. Samtidig er hundene robuste, og de tåler en del. En godt trent hund kan med letthet trekke med seg ett menneske, selv om mennesket skulle veie langt mer enn hunden.

De er også satt pris på på grunn av sin gode luktesans. De fleste tenker da gjerne på narkotika-hunder som holder vakt ved grenseoverganger, men hundene blir også brukt for å finne bomber, eller for å finne sykdommer, eller som sporhunder for å finne savnede personer.

Den som ønsker seg en rolig og vennlig hund, som kan det meste, går ikke feil med en schæfer.