Helseproblemer hos Jack Russel?

Rasen har som grunnleggende egenskap at den er sunn, og at medlemmene har lang levetid. De fleste oppdrettere har unngått rette linjer på slektstreet, noe som bidrar meget positivt til denne hundens almentilstand. Vanlig levealder ligger mellom 13 og 16 år, så lenge hunden får riktig stell.

Noen slekter opplever likevel problemer. Tesen er at grunnen for visse plager ligger i recessivt arvestoff. Noen av plagene som opptrer relativt ofte, om det skulle være noe galt med hunden, er problemer med synet, at de blir døve med alderen, eller at hunden er disponert for blodpropp. De fleste problemer vil først opptre ved høyere alder, på samme vis som hos mennesker.parson_russell_terrier_puppy_3_months_old

En øyesykdom som er arvelig i rasen, mens skjelden, kalles ectopia lentis. Den innebærer at linsen i øyet kan løsne, og at den forskyver seg. Om hunden er disponert for sykdommen vil den mest sannsynlig ramme mens hunden er mellom 3 og 8 år gammel. Det finnes medisinsk hjelp om man oppdager det i tide.

Hunden har vanligvis et meget sterkt jaktinstinkt som gjør at den jager det meste som flykter fra den. Dette kan i visse tilfeller føre til at den setter etter skunk, også at den følger etter ned i hiet. Jack Russell Terrieren er ikke meget motstandsdyktig mot skunkens gift, og kan raskt bli rammet av toksisk skjokksyndrom. Når skunkens gift absorberes av hundens hud, havner giften ifra skunkspruten i hundens blodomløp. Der fører giften til at de røde blodlegemene begår haemolyse. I visse tilfeller kan dette lede til dødelig blodfattighet, og til nyresvikt. Om hunden treffes av skunkens gift, mens den befinner seg inne i et underjordisk hi, består også faren for at netthinnen forbrennes. Der finnes behandlinger som renser hundens kropp for giftstoffene, så om uhellet skulle være ute, så er det bare å finne raskeste vei til dyrlegen.