Hvilken jakthund trenger jeg?

I Norge finnes det fortsatt mange gode jakthunder, som folk holder for å bruke. De kan anses som de fineste eksemplarene av sin rase, og blir på grunn av hensiktene til deres eiere, også konstant testet for om de oppfyller kravene til den rasemessige tilhørigheten.

Valget av hund avhenger både av behov og byttedownload-47

I vårt langstrakte land kan det være mange varierende og forskjellige krav som settes til hva som er en god jakthund. Noe av valget avhenger av hvilket bytte man er ute etter, noe påvirkes av terreng og noe av klima.

Elghunden er testet i tusenvis av år

Om man ønsker seg en god driv-hund som også kan spore, så er det lite som slår den Norske Elghunden. Denne spisshundrasen er godt tilpasset til vårt klima, over tusenvis av år, den er robust og sterk, men den er relativt liten. Eksemplarene kan være noe viltre, og de trenger god disiplin og dressur for å utvikle seg optimalt.

Elghunden er ikke nødvendigvis en god familiehund. En del av den naturlige pregingen, er at den lett kun knytter seg til en autoritet, mens den vil prøve å bli nummer to. Den vil altså ikke nødvendigvis høre på flere enn en eier. Foruten dette så er hunden meget godt selskap om man ferdes alene.

Vorsteher er et gyllent kompromiss

Den som vil ha en hund som kan lystre flere, og som er god til å drive, og til å jakte i formasjon, kan ha stor glede av en Vorsteher. Hunden er roligere enn elghunden, og den er spedere bygd enn elghunden. Pelsen er heller ikke like tykk, noe som også bidrar til å svekke Vorstehere når man ferdes i kaldere strøk. Likevel er rasen sterk og har gode bæreegenskaper. Utholdenheten er god, og rekkevidden er bedre enn hos elghunden som gjerne hemmes litt av den kompakte kroppsbygningen og de korte bena.