Opphavet til Jack Russell Terriern

De Jack Russell Terriere som vi kjenner i dag bærer navnet etter mannen som skapte rasen. Presten Jack Russel var både pastor og jaktentusiast. Han ble født i 1795. Det var vanlig for den britiske overklassen, som Russell stammet fra, å bedrive jakt på småvilt, og det var gjerne en stor sosial anledning, hvor det var mulig å trene det militære, sammen med det sivile.

Ett av problemene som man møtte på under denne jakten var at det ofte var vanskelig å skille drivhundene fra byttet som man var ute etter. Man trengte en hund som skilte seg ut når det kom til farven.jack-russell-terrier-988804_960_720

I 1819 kjøpte Russell en hvit og brun terrier-tispe som hette Trump, fra en melkemann som bodde utenfor Oxford. Trump var en ideell Reve-terrier. Disse hundene utmerket seg gjennom at de kunne brukes for å drive rev ut av hiet. Hun ble grunnlaget for ett avlsprogram som satte fokus på pelsens farve, men også på utholdenhet for jakten, så vel som mot og gruppekoordinasjon som gjorde det mulig å jage reven ut av hiet. Rundt 1850 var Jack Russell Terriern anerkjent som en renavlet rase som skilte seg fra den grunnleggende terrieren.

Revejakt var inntil nylig mer ansett som en kombinasjonssport, enn det var en ren jakt, og dette krevde at jakthunden måtte ha ett meget balansert gemytt. De måtte være aggressive nok til å drive reven ut av hiet, men avslappede nok til ikke å drepe reven.

Målsetningene for hva man ønsket seg av rasen stod allerede klare, men det tok også en stund får målsetningene ble oppnådd. Fra 1860-tallet ble avlen gjennomført med en større nøyaktighet, og man nærmet seg etterhvert det man anså som perfeksjon. Rundt 1900 hadde rasen de trekkene som man også setter pris på i dag, og kan med det anses som perfekt odlet for revejakten.